Alerty

Stanowisko UKNF dot. określenia momentu powstania obowiązku notyfikacyjnego w związku ze zmianą wysokości kapitału zakładowego w spółce publicznej

6 sierpnia 2024 r.

Określenie momentu powstania obowiązku złożenia zawiadomienia o zmianie udziału w ogólnej liczbie głosów spółki publicznej w trybie art. 69 ustawy o ofercie publicznej[1] w związku z podwyższeniem lub obniżeniem kapitału zakładowego spółki publicznej budziło wątpliwości prawne uczestników rynku kapitałowego. W celu wyjaśnienia tych wątpliwości, Urząd Komisji Nadzoru Finansowego („UKNF”) w dniu 5 lipca 2024 r. opublikował stanowisko, w którym przedstawił stosowaną przez UKNF wykładnię w powyższym zakresie („Stanowisko UKNF”)[2].

Zwykłe podwyższenie lub obniżenie kapitału zakładowego

Zgodnie ze Stanowiskiem UKNF, momentem powstania obowiązku złożenia zawiadomienia w trybie art. 69 ustawy o ofercie publicznej w kontekście zwykłego podwyższenia kapitału zakładowego oraz obniżenia kapitału zakładowego spółki publicznej jest dzień, w którym dokonano wpisu w Krajowym Rejestrze Sądowym odpowiedniej zmiany statutu spółki i podwyższenia bądź obniżenia kapitału zakładowego.

Wynika to z faktu, że z chwilą wpisu zmiany kapitału zakładowego przez sąd rejestrowy w Krajowym Rejestrze Sądowympowstają (przy podwyższeniu kapitału zakładowego) lub przestają istnieć (przy obniżeniu kapitału zakładowego) prawa głosu związane z akcjami.

Warunkowe podwyższenie kapitału zakładowego

Zgodnie ze Stanowiskiem UKNF, w przypadku warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego spółek publicznych, których akcje zarejestrowane są w depozycie papierów wartościowych, momentem powstania obowiązku złożenia zawiadomienia w trybie art. 69 ustawy o ofercie publicznej jest moment zapisania akcji na rachunku papierów wartościowych akcjonariusza lub na rachunku zbiorczym.

W przypadku warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego, podwyższenie kapitału zakładowego, a w konsekwencji powstanie praw głosu z akcji nowej emisji, następuje bowiem z chwilą zapisania akcji na rachunku papierów wartościowych akcjonariusza lub na rachunku zbiorczym, a nie wpisu warunkowego kapitału zakładowego do Krajowego Rejestru Sądowego przez sąd rejestrowy.

Sposób monitorowania przez akcjonariusza zmiany udziału w ogólnej liczbie głosów

Stanowisko UKNF zawiera również wykładnię dotyczącą tego, w jak sposób akcjonariusz powinien monitorować zdarzenia powodujące zwiększenie lub zmniejszenie poziomu swojego udziału w ogólnej liczbie głosów.

Zgodnie ze Stanowiskiem UKNF, przy wykonywaniu obowiązku złożenia zawiadomienia w trybie art. 69 ustawy o ofercie publicznej należy stosować podwyższone wymogi w zakresie dochowania należytej staranności, w tym w zakresie terminowości wykonania takiego obowiązku. Posiadanie znacznego pakietu akcji spółki publicznej wiąże się z koniecznością bieżącego obserwowania zmian kapitału zakładowego spółki, nawet jeżeli taka zmiana jest skutkiem czynności, w które akcjonariusz nie był osobiście zaangażowany. W konsekwencji akcjonariusz posiadający znaczący udział w ogólnej liczbie głosów w spółce publicznej powinien dowiedzieć się o zmianie swojego udziału z chwilą, gdy do niej doszło i informacja ta stała się publicznie dostępna, jak w przypadku np. publikacji zmian w Krajowym Rejestrze Sądowym.

[1] Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych.

[2] Stanowisko UKNF z dnia 5 lipca 2024 r. dotyczące określenia momentu powstania obowiązku złożenia zawiadomienia o zmianie udziału w ogólnej liczbie głosów w związku z podwyższeniem lub obniżeniem kapitału zakładowego spółki publicznej.

Członkowie zespołu

Ewa Bober

Partner

Ewa Bober

Filip Leśniak

Partner

Filip Leśniak

Więcej alertów

Ustawa o Krajowym Systemie Cyberbezpieczeństwa - prawnicze Q&A

10 września 2024

Nowelizacja ustawy o Krajowym Systemie Cyberbezpieczeństwa, wdrażająca dyrektywę NIS2 do polskich przepisów, oznacza dość istotne zmiany dla wielu podmiotów z różnych sektorów gospodarki. Co szczególn...

Ustawa o Krajowym Systemie Cyberbezpieczeństwa – prawnicze Q&A

Nowe wymagania Dobrej Praktyki Wytwarzania

4 września 2024

3 października 2024 r. w życie wejdą przepisy wprowadzone Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 12 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań Dobrej Praktyki Wytwarzania (,,Rozp...

Nowe wymagania Dobrej Praktyki Wytwarzania
BĄDŹ NA BIEŻĄCO!
Zapisz się
do Newslettera

Potwierdź swój adres e-mail

Check your mailbox and click the link to confirm your subscription to our Newsletter.

Thank you!